Please assign a menu to the primary menu location under menu
blog

Een security boodschap met emotie

Het is bijna einde van het jaar en dat merk je. De winkelstraten zijn verlicht met gezellige kerstlampen en op de radio klinken steeds vaker de vertrouwde kerst hits van Wham! en Mariah Carey. De kerstperiode doet langzaam haar intrede. De meeste mensen verlangen hierdoor steeds meer naar lekker eten of gezellige avonden met vrienden en familie. Kortom, de kerstsfeer roept een bepaalde emotie bij ons op.

Als we in een organisatie een sterke security cultuur willen bouwen, is het van belang dat er onder medewerkers een bepaalde emotie wordt opgeroepen. We verwachten veel van onze medewerkers, zij moeten veilige beslissingen nemen, ervoor zorgen dat klanten – en bedrijfsinformatie wordt beschermd en daarnaast moeten zij zich te allen tijde veilig gedragen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet een complex pakket aan stappen worden doorlopen. Mensen zijn van nature goed in het uitvoeren van complexe taken. Tenminste, als zij gemotiveerd zijn om deze complexe taken uit te voeren.

Daarom is het belangrijk om bij het ontwerpen van security awareness en security cultuur initiatieven ervoor te zorgen dat de security boodschap een emotie oproept die motiveert om veilig te handelen. Dit betekent niet dat de security boodschap woede of verdriet moet oproepen, maar het is wel belangrijk dat medewerkers de boodschap interessant en relevant vinden. Om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten, helpt het als zij niet alleen op de werkvloer iets hebben aan de informatie, maar ook bijvoorbeeld bij hun thuis. Als de security boodschap medewerkers informatie geeft hoe ze ook in hun privésfeer weerbaarder worden voor cybercrime, dan zal dit hen extra motiveren om veilig gedrag te ontwikkelen.