Please assign a menu to the primary menu location under menu
blog

Security awareness is goed, maar wat we echt nodig hebben is een sterke security cultuur

Bedenk eens hoe afhankelijk onze volksgezondheid is van de actieve deelname van iedereen. We hebben allemaal het belang van een goede hygiëne geleerd, zoals het wassen van je handen en het bedekken van je mond als je niest. Zelfs wanneer goed opgeleide medische professionals uitzonderlijke zorg verlenen, wordt in een robuust gezondheidszorgsysteem de verspreiding van ziekten hoofdzakelijk voorkomen door goede hygiëne (‘Cybersecurity is everyone’s job, NIST).

‘Cyber hygiëne’

In een wereld waarin cybercrime met de dag toeneemt en geavanceerder wordt, hebben we een ‘cyber hygiëne’ nodig. Binnen organisaties is er veel aandacht voor security awareness en dat is goed, maar niet voldoende. Om de cyber weerbaarheid van jouw organisatie te vergroten, is een sterke security cultuur nodig. 

De eerste stap

In elke organisatie leeft en ademt er een security cultuur. Het is een onderdeel van jouw organisatie cultuur en wordt bepaald door een samenspel van technologie, regels en mensen. Een eerste stap om de security cultuur van jouw organisatie te versterken is om de huidige security cultuur te onderzoeken en te begrijpen. Hiervoor kan je verschillende middelen inzetten, zoals cultuur enquêtes, focusgroepen, interviews, gedragsstatistieken of directe observaties (Transformational security awareness, Perry Carpenter).

Is jouw organisatie toe aan de eerste stap?

Als cyber risk professional help ik bedrijven bij het bouwen en onderhouden van een sterke security cultuur. Wil je graag verder praten? Graag hoor ik van je! Stuur een e-mail naar anouk@winitstreet.com